OnePlus 6 preview: nieuw toptoestel zet kleine stapjes vooruit

0
76

OnePlus 6 preview: nieuw vlaggenschip zet kleine stapjes vooruit

Nu de OnePlus 6 officieel is aangekondigd, kunnen we eindelijk onze ervaringen met het toestel delen. In deze preview lees je onze eerste indruk van dit nieuwe toestel, nu we ‘m een aantal dagen hebben gebruikt.

Check de OnePlus 6 preview

Inmiddels zijn we het gewend dat OnePlus vlot achter elkaar nieuwe toestellen uitbrengt. De OnePlus 5T verscheen in november 2017 en gooide hoge ogen bij de critici en gebruikers, maar werd een paar maanden later al niet meer verkocht. OnePlus geeft aan altijd het nieuwste van het nieuwste te willen bieden, en daarom niet een heel jaar te wachten voor de release van een nieuw toestel. Daarom is het nog geen jaar later nu al tijd voor de OnePlus 6.

Waar de 5T zich duidelijk onderscheidde met het voorkantvullende scherm, wil OnePlus de 6 op meerdere fronten verbeteren. Zo heeft de fabrikant het design aangepakt en het scherm verder verbeterd, maar ook de nodige vernieuwingen doorgevoerd aan de camera en interne hardware. Welke dat precies zijn, en wat we tot nu toe van het toestel vinden, lees je in deze OnePlus 6 preview.

Glazen behuizing oogt luxer

Met de 6 zet OnePlus definitief de stap naar een glazen behuizing, waarmee de smartphone veel andere fabrikanten volgt. Ook high-end smartphones van bijvoorbeeld Samsung, Apple, LG en Huawei gebruiken tegenwoordig dit glanzende achterkantje. De meningen hierover zijn vaak gemengd: de één vindt een glazen behuizing mooier, maar de ander maakt zich vooral zorgen over de kwetsbaarheid van glas.

oneplus 6 preview

Hoewel we vinden dat de OnePlus 6 er door de glazen behuizing strakker en luxer uitziet dan zijn voorganger, vragen we ons wel af hoe mooi dat glas blijft na een tijd intensief gebruik. De smartphone is wat gevoeliger voor krasjes, en een echte vingerafdrukmagneet. Pak de telefoon een paar seconden vast, en hij zit onder de vetvlekken. Een hoesje is dus geen overbodige luxe.

De indeling van knoppen en aansluitingen is nauwelijks veranderd; alleen de fijne alertslider zit aan de rechterkant, in plaats van links. Verder vinden onderaan de usb-c-poort en (jawel) de hoofdtelefoonaansluiting, links de volumeknoppen en rechts de aan/uit-knop. De vingerafdrukscanner vind je nog steeds aan de achterkant, al is deze van vorm veranderd en valt hij iets meer weg in de behuizing.

oneplus 6 preview

Dat maakt ‘m op de tast iets lastiger te vinden, maar dat is geen enorm probleem. Wel jammer is dat de vingerafdrukscanner iets lager zit, op een positie die simpelweg een minder natuurlijk aanvoelt. Op de werking van de scanner hebben we overigens geen aanmerkingen: die werkt uitstekend.

Ook OnePlus omarmt de notch

Toen OnePlus-oprichter Carl Pei eind maart liet weten dat de OnePlus 6 een notch zou krijgen, stond het internet eventjes in brand. De designtrend, die door de Essential Phone en iPhone X werd ingezet, wordt door steeds meer fabrikanten gevolgd. Ook OnePlus is overstag gegaan, en vindt de notch een logische designkeuze bij een voorkantvullend scherm. Door de inkeping zit de notificatiebalk iets hoger, en blijft er meer schermruimte over voor andere dingen.

oneplus 6 preview

Het verschil is niet groot, maar OnePlus heeft met de 6 inderdaad meer scherm in een behuizing van het zelfde formaat weten te stoppen. Het scherm is gegroeid naar 6,28 inch en neemt 83,8 procent van de voorkant in beslag. De pixeldichtheid (van zo’n 400 ppi) is met de resolutie van 2280 bij 1080 pixels wel hetzelfde gebleven. Geen QHD-scherm dus, al is dat niet zo erg: full-hd is doorgaans ruim voldoende en bovendien gunstiger voor de accuduur.

In de zesde versnelling

OnePlus noemt de 6 de snelste smartphone die het tot nu toe uitbracht, en daar zijn de specificaties dan ook naar. De OnePlus 6 wordt aangedreven door de Snapdragon 845-chip, met maar liefst 6 of 8GB aan RAM. Na een korte testperiode kunnen we niet anders stellen dat de OnePlus 6 enorm vlot aanvoelt. De telefoon vliegt door de interface, laadt apps rap en multitasken is geen enkel probleem.

oneplus 6 preview

De OnePlus 6 is zonder twijfel één van de snelste Android-smartphones van het moment, en het lijkt soms net alsof het toestel helemaal geen tijd nodig heeft om apps in te laden. Dat komt ook door de animaties die OnePlus gebruikt, waardoor het geheel nog nét iets sneller oogt dan je gewend bent.

Verbeterde camera is uitgebreider

Bij de reviews van vorige OnePlus-toestellen hadden we telkens hetzelfde kritiekpunt: de fabrikant moet nog de nodige stappen zetten op cameragebied om echt mee te kunnen met de grote jongens. Daarom heeft de fabrikant enkele belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Allereerst is er optische beeldstabilisatie toegevoegd, waarmee bewegingsonscherpte wordt weggefilterd. Dat is fijn als je trillende handen hebt, vlug een kiekje wil maken of inzoomt.

oneplus 6 preview

De reguliere camerasensor is bovendien iets groter, waardoor de prestaties bij mindere lichtomstandigheden zouden zijn verbeterd. De tweede camera wordt opnieuw toegepast voor het maken van portretfoto’s en kan beter inzoomen door minder op de kwaliteit in te leveren.

Misschien nog wel belangrijker is dat de OnePlus 6 meer video-opties heeft gekregen. Zo is er superslowmotiom, iets wat we kennen van de Samsung Galaxy S9 en Sony Xperia-toestellen, waarmee beelden met maximaal 480 frames per seconden worden vastgelegd. Ook nieuw is dat 4K-video nu met 60 fps wordt gefilmd, wat voor vloeiendere beelden zorgt.

De OnePlus 6 heeft meer video-opties

In de OnePlus 6 review, die je binnenkort op Android Planet leest, gaan we uitgebreider op de camera in. Daarin bespreken we ook de accu, die we nog niet lang genoeg hebben kunnen testen. De accucapaciteit is met 3300 mAh niet gegroeid, wel is de fijne Dash Charge-accu aanwezig. Hiermee pomp je de batterij in een halfuur voor zo’n 60 procent vol.

Android 8.1 (en Android P) met gebaren

Wat software betreft is er doorgaans weinig op OnePlus-toestellen aan te merken. OxygenOS, zoals de fabrikant zijn skin noemt, lijkt op stock-Android, oogt lekker overzichtelijk en is licht. De skin is echter vooral populair door de hoeveelheid opties om de software naar wens aan te passen. De instellingen-app zit vol met kleine opties om het toestel precies zo af te stellen op de manier jij het prettig vindt. Standaard draait de telefoon overigens op Android 8.1 (Oreo).


Een handige feature is ‘navigatiegebaren’, waarmee je de standaard navigatieknoppen van Android vervangt door gestures. Een veeg van onder het scherm naar boven brengt je terug naar het homescreen, omhoog en eventjes vasthouden opent het multitaskscherm, en de terugknop is vervangen door een swipe aan de rechterkant van het scherm. Dit doet denken aan Android P, dat een vergelijkbare bediening introduceert. Op de OnePlus 6 werkt het naar mijn mening ietsjes beter, omdat er simpelweg minder handelingen zijn om rekening mee te houden.

Over Android P gesproken: de OnePlus 6 is één van de smartphones waarop de bèta van P direct te installeren is, samen met bijvoorbeeld de Google Pixel-toestellen, Sony Xperia XZ2 en Nokia 7 Plus. Hopelijk betekent dit ook dat OnePlus de definitieve Android P-update straks sneller kan uitrollen.

Lees ook: Android P-bèta voor OnePlus 6 bij release beschikbaar

Conclusie OnePlus 6 preview

Onze eerste indruk van de OnePlus 6 is grotens positief. Hoewel het toestel – op het nieuwe design na – geen enorm spannende verbeteringen introduceert, lijkt de OnePlus 6 wel een heel degelijk vlaggenschip te zijn. De hardware is rap, het scherm weer iets groter en de software is vertrouwd. Belangrijker is dat de smartphone met 519 euro een stuk goedkoper is dan veel concurrenten, en daarom voor veel mensen bij voorbaat heel interessant zal zijn.

Houd Android Planet volgende week in de gaten voor de uitgebreide review, waarin we ook de camera en accu aan de tand voelen.

OnePlus 6 release en prijs

Vanaf aanstaande maandag (21 mei) is de OnePlus 6 in Nederland te koop. Dat kan bij de website van OnePlus zelf, maar ook via Belsimpel. Als je het toestel daar bestelt, heb je ‘m op 23 mei gegarandeerd in huis. In het overzicht hieronder zie je de verschillende versies met de bijhorende prijzen.

  • OnePlus 6 (Mirror Black), 6GB RAM/64GB opslag: 519 euro
  • OnePlus 6 (Mirror Black), 8GB RAM/128GB opslag: 569 euro
  • OnePlus 6 (Midnight Black), 8GB RAM/128GB opslag: 569 euro
  • OnePlus 6 (Midnight Black), 8GB RAM/256GB opslag: 619 euro
  • OnePlus 6 (Silk White), 8GB RAM/128GB opslag: 569 euro