Samsung gaat voor vier (camera’s) op een rij met nieuwe Galaxy A9

0
47

Samsung gaat voor vier (camera’s) op een rij met nieuwe Galaxy A9

Dubbele en driedubbele camera’s zijn alweer passé: Samsung komt met de Galaxy A9, de eerste Android-smartphone met vier camera’s achterop. Het toestel is vanaf begin november in Nederland te koop.

Samsung Galaxy A9 officieel onthuld

Samsung noemt de Galaxy A9 een midrange smartphone, maar met een adviesprijs van 599 euro is het toestel relatief prijzig voor een middenklasser. De A9 heeft dan ook opvallende hardware: niet twee of drie, maar vier lenzen achterop. Voorop zit ook nog eens een selfiecamera van 24 megapixel.

De Samsung Galaxy A9 heeft een primaire camera van 24 megapixel, met een diafragma van f/1.7. Deze is volgens de fabrikant geoptimaliseerd om goede foto’s te maken in situaties met weinig licht. Dan is er een telefotolens van 10 megapixel, die 2x optische zoom biedt. Dat betekent dat je kan inzoomen zonder dat het beeld onscherp wordt.

Samsung Galaxy A9 officieel

Samsung Galaxy A9 officieel

Samsung Galaxy A9 officieel

Er is ook een groothoeklens van 8 megapixel aanwezig, met een kijkhoek van 120 graden. Daarmee maak je panorama’s of familiefoto’s met een hele grote groep, zonder dat je de smartphone hoeft te bewegen. Tot slot is er een bokeh-lens van 5 megapixel, voor de portretmodus in de camera-app. Daarmee wordt de achtergrond vervaagd, waardoor de voorgrond scherper naar voren komt.

De overige specificaties van de Galaxy A9 zijn in lijn met andere middenklassers. De hardware is krachtig genoeg voor de gemiddelde gebruiker, en er is een flinke accu met een capaciteit van 3720 mAh aanwezig. Het toestel is niet waterdicht. De belangrijkste Galaxy A9-specificaties op een rijtje:

 • 6,3 inch oled-scherm met resolutie van 2220 bij 1080 pixels
 • 2,2 GHz-processor met acht cores, 6GB werkgeheugen
 • 128GB opslagruimte aan uitbreidbare opslag
 • Vier camera’s achterop: 24 + 8 + 5 + 10 megapixel
 • Selfiecamera: 24 megapixel
 • Accucapaciteit: 3720 mAh
 • Loopt op Android 8.0 (Oreo)
 • Vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop

Meer goedkopere smartphones van Samsung

Samsung introduceerde vorige maand ook al de Galaxy A7, voorzien van drie camera’s achterop. Dat toestel mist de telelens van de Galaxy A9. Bovendien is de hardware een tikkeltje minder krachtig. Daar staat tegenover dat de A7 ruim tweehonderd goedkoper is dan zijn grote broer. Ook verschenen onlangs de nog goedkopere Galaxy J4 Plus en J6 Plus.

De toestellen zijn het eerste voorbeeld van Samsungs nieuwe strategie voor midrange smartphones. Het bedrijf zegt vanaf dit najaar de Galaxy A-reeks anders aan te pakken, onder andere met grotere investeringen. Volgens DJ Koh, hoofd van Samsungs mobiele divisie, worden nieuwe features de komende tijd eerst geïntroduceerd op deze goedkopere telefoons van het bedrijf.

Het laatste nieuws over Samsung

 • Samsung brengt Galaxy A7 (2018) met drie camera’s uit in Nederland (8-10)
 • ‘Samsung brengt Android Pie-update pas in 2019 uit: dit is er nieuw’ (8-10)
 • ‘Samsung Galaxy S10 krijgt chip voor kunstmatige intelligentie’ (7-10)
 • Samsung Galaxy A7 preview: Samsung legt focus op camera met 3 lenzen (5-10)
 • Betaalbare Samsung Galaxy J4 Plus nu te koop in Nederland (1-10)