Duitse ambtenaren willen snelheidslimiet

0
61

29 december 2006

De vrijheid en blijheid van de Duitse Autobahn staat onder druk. Hoge ambtenaren willen een snelheidsbeperking op alle autosnelwegen in de Bondsrepubliek. Andreas Troge, het hoofd van het federale milieubureau, pleitte gisteren in Duitse media voor een maximumsnelheid van 120 km/h.

De ‘tempolimiet’ moet de uitstoot van kooldioxide terugdringen. Troge acht een vermindering van 30 procent haalbaar. Behalve een gunstige uitwerking in de strijd tegen het broeikaseffect moet de maatregel ook het aantal ongevallen terugbrengen en zorgen voor minder files.

Uiteraard is er in Duitsland veel weerstand tegen het voorstel. Tot de tegenstanders behoren de ministers van Verkeer en Milieu, waarmee het plan een vroege dood lijkt te sterven. Milieuminister Sigmar Gabriel denkt meer winst te kunnen halen met milieuvriendelijkere motoren. Ook de landelijke automobielfederatie AvD ziet geen heil in de invoering van een snelheidslimiet. De vereniging verwacht dat het aantal ongevallen en files dan juist zal toenemen. Ongeveer 95 procent van de ongevallen vindt volgens de AvD plaats bij snelheden onder de 100 km/h.