Tesla Model Y: hetzelfde kunstje

0
36

Productie vanaf begin 2021

15 maart 2019

Bob Kroese

Voor wie de Model 3 iets te klein is komt Tesla begin 2021 met een praktisch alternatief. Maak kennis met de Model Y!

Tesla breidt zijn aanbod uit met de Model Y. Dat is het kleine broertje van de Model X, of de praktische versie van de Model 3, het is maar hoe je het bekijkt. Tesla noemt de auto een SUV, maar het concept is meer dat van een MPV. Zo wordt de Model Y leverbaar als zevenzitter, met twee extra stoelen achterin. De achterbank bestaat uit drie losse stoelen, die los van elkaar versteld en omgeklapt kunnen worden. Het dashboard is overgenomen uit de Model 3 en bestaat eigenlijk alleen uit een soort plank met daaraan het stuur en een 15 inch beeldscherm. Een glazen dak is standaard. Dat de Model Y nauw verwant is aan de Model 3, zie je ook aan de buitenkant. Diverse onderdelen van de twee modellen kunnen worden uitgewisseld.

De elektrische aandrijflijn is er in vier verschillende versies. Net als bij de Model 3 komen de vierwielaangedreven uitvoeringen als eerste op de markt. Die beschikken over twee elektromotoren en dus over meer vermogen. De Long Range-uitvoering is goed voor een rijbereik van 505 kilometer en kan in 5,1 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten. Daarnaast is er de Performance-versie, met krachtigere elektromotoren en een iets kleinere actieradius. Van de achterwielaangedreven varianten komen er twee smaken: Standard Range en Long Range.

De Model Y is vanaf nu te bestellen, je moet dan wel een aanbetaling doen van 2.000 euro. De standaarduitrusting van de Model Y omvat onder meer elektrisch bedienbare stoelen, een multimedia- en navigatiesysteem en het eerder genoemde glazen dak. De Nederlandse prijs is nog niet bekend, maar Tesla kondigde eerder aan dat de Model Y 10 procent duurder wordt dan de Model 3. Dat zou betekenen dat de Longe Range-uitvoering in ons land zo’n 61.000 euro gaat kosten en de Performance-uitvoering zo’n 73.000 euro. De productie voor de Europese markt start begin 2021. De goedkopere uitvoeringen gaan een jaar later in productie.

Uitvoeringen Tesla Model Y

uitvoering aandrijving 0-100 km/u topsnelheid rijbereik
Standard Range achter 6,3 sec. 193 km/u 390 km
Longe Range achter 5,8 sec. 209 km/u 540 km
Longe Range voor+achter 5,1 sec. 217 km/u 505 km
Performance voor+achter 3,7 sec. 241 km/u 480 km