De wereld op z’n kop: Apple veroordeeld voor kopieergedrag in China

0
849

Enkele dagen geleden werd bekend dat Apple de verkoop van de iPhone 6 en 6 Plus in Beijing moest staken omdat de lokale rechterbank een Chinese fabrikant in het gelijk stelde en bepaalde dat de betreffende iPhones te veel lijken op een lokaal toestel, de 100C van Shenzen Bali (zie afbeelding hieronder). Een bijzondere zaak en het lijkt wel alsof de wereld op z’n kop staat.

Jarenlang hebben Chinese namakers immers nagenoeg ongestoord alles was los en vast zit in (smart)phones schaamteloos gekopieerd. En dat gebeurd nog steeds. Velen van jullie zullen zich de Nokla’s, Sumsang’s, Sany’s en andere namaak smartphones nog wel kunnen herinneren die in China opdoken en soms ook op beurzen als de CeBIT, IFA en het MWC te zien waren. Om nog maar te zwijgen van alle iPhone klonen die sinds 2007 aan de andere kant van de Lange Muur uit de krochten van vele lokale fabrikanten kropen. Samsung, Nokia, Sony en Apple konden buiten China nog wel actie ondernemen om de de meeste van die schaamteloze kopieën van de beursvloeren en uit de winkels te houden. Het (juridisch) aanpakken van de Chinese namakers bij de bron, in China dus, was, en is, schier onmogelijk omdat de Chinese autoriteiten vrijwel elke vorm van medewerking dwarsbomen en lokale fabrikanten blijven beschermen.

Dat nu uitgerekend Apple in China beticht, en veroordeeld, wordt voor het kopiëren van een smartphone is dan wel een beetje vreemd. Natuurlijk, het mag op zich niets uitmaken. Kopiëren is kopiëren, maar in het geval van Chinese fabrikanten is het toch een beetje als de pot die de ketel verwijt…

ShenzenBali-100C
De iPhone 6 (Plus) zou dus te veel op deze Chinese smartphone lijken

Apple is inmiddels in beroep gegaan tegen deze uitspraak en mag, hangende dat beroep, de iPhone 6 en 6 Plus gewoon blijven verkopen. Toch is de kans groot dat het een kwestie van tijd is voordat het verkoopverbod definitief wordt, als Apple het beroep ook verliest. Nu kun je zeggen dat de iPhone 6 en 6 Plus toch al oude modellen zijn, van ruim anderhalf jaar geleden, maar aangezien ze als twee druppels water op de nieuwere 6S en 6S Plus lijken is de kans zeer reeel dat, mocht de Chinese fabrikant de beroepszaak inderdaad winnen, ook een verbod op de verkoop van de nieuwere modellen nagejaagd gaat worden. En misschien wel voor heel China. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Opgeblazen iPhone 5C kloon van Meizu komt naar Europa
Doek valt voor Meizu's iPhone kloon
Faked in China: NokiPhone
Faked in China: NCKLA E71
Faked in China: Sany Ericssan X1