Deze Sony-smartphones krijgen de Android 9.0-update

0
112

Deze Sony-smartphones krijgen de Android 9.0-update

Sony gaat vrijwel de hele Xperia XZ-lijn updaten naar Android 9.0 (Pie). Binnen twee maanden worden alle ondersteunde toestellen bijgewerkt. Sony is een van de eerste fabrikanten die duidelijkheid geeft over haar update-plannen.

Sony Android 9.0-plannen: deze Xperia-smartphones worden geüpdatet

Sony is er vroeg bij met de Android 9.0-update. De Japanse fabrikant begint de uitrol in september, en tegen november moeten alle ondersteunde toestellen bijgewerkt zijn. Dat meldt de website GizChina. Vrijwel alle smartphones uit de XZ-lijn ontvangen de update.

Het gaat om de volgende smartphones:

 • Sony Xperia XZ Premium
 • Sony Xperia XZ1
 • Sony Xperia XZ1 Compact
 • Sony Xperia XZ1 Premium
 • Sony Xperia XZ2
 • Sony Xperia XZ2 Compact
 • Sony Xperia XZ2 Premium

De Xperia XZ2-toestellen konden ook al meedoen aan de Android P-bèta. Opvallende afwezigen zijn de Sony Xperia XZ en Xperia XZs. Deze toestellen worden niet genoemd, waardoor het nog steeds onduidelijk is of zij ook worden geüpdatet.

Sony Xperia XZ2 review XZ2 Compact

Al met al is het echter goed nieuws dat een grote fabrikant als Sony zo snel is met het updaten van haar toestellen, en daarbij ook specifieke maanden noemt. Veel telefoonmakers nemen een flinke slag om de arm, waardoor het soms wel jaren kan duren voordat smartphones bijgewerkt worden. Niets voor niets is Android 8.0 (Oreo) pas op twaalf procent van alle Android-smartphones geïnstalleerd.

→ Ook interessant: Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 9.0 (Pie)-update

Dit is er nieuw in Android 9.0 (Pie)

Steeds meer smartphones krijgen een notch, waardoor Android Pie het voor ontwikkelaars makkelijker maakt om hiermee rekening te houden. Daarnaast ondersteunt de Android-versie meerdere camerasensoren, waardoor de fotokwaliteit omhoog gaat.

Ook ligt er meer focus op privacy en wordt de traditionele navigatiebalk vervangen door bediening met gebaren, ook wel gestures genoemd. Tevens zijn notificaties voortaan met meer functies uitgerust, waardoor je bijvoorbeeld direct een standaardantwoord op e-mails kunt geven. Tot slot gaat Android Pie smartphoneverslaving tegen met ‘Digital Wellbeing’, een verzameling aan apps en functies waardoor je minder tijd op je telefoon doorbrengt.

→ Lees verder over de nieuwe functies in ons Android 9.0-overzicht.

Lees het laatste nieuws over Sony

 • Peperdure Sony Xperia XZ2 Premium vanaf nu in Nederland te koop (31-7)
 • ‘Dit is de Sony Xperia XZ3, met wederom vernieuwd design’ (25-7)
 • Sony Xperia XZ2 Premium en XA2 Plus preview: hoge resolutie, hoge prijs (12-7)
 • Sony introduceert XA2 Plus: midranger met grote accu, 23 megapixel-camera (11-7)
 • Sony Xperia XZ2 Premium vanaf augustus in Nederland te koop (11-7)