Google Pixel 3 XL preview: eerste uren met het vlaggenschip

0
123

Google Pixel 3 XL preview: eerste uren met het vlaggenschip

De Google Pixel 3 en Pixel 3 XL worden officieel niet in Nederland uitgebracht, maar Android Planet heeft een exemplaar van de grotere variant weten te bemachtigen. We hebben het toestel even kunnen testen en dit zijn onze eerste ervaringen.

Aan de slag met de Google Pixel 3 XL

Toen Google vorige maand de Pixel 3 en 3 XL presenteerde, wisten we eigenlijk al alles over de smartphones. Ze waren uitgebreid gelekt en we kunnen ons geen andere smartphones herinneren waarover voor de onthulling al zoveel bekend was. Daardoor was het Made by Google 2018-event niet zo spannend, toch kijken we altijd uit naar de release van nieuwe Pixel-telefoons. Ze behoren tot de beste smartphones, en zijn voornamelijk interessant door de software en camera’s.

Net als voorgaande jaren brengt Google twee Pixel-smartphones uit: de reguliere Pixel 3 en grotere Pixel 3 XL. We gingen aan de slag met de 3 XL en in deze hands-on bespreken we onze eerste bevindingen.

Glazen design en grote notch

Kijk je naar het design van de nieuwe Pixel, dan is er niet zo gek veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. De achterkant bestaat nog steeds uit twee ‘delen’, maar is nu wel helemaal van glas. Toch heeft een groot gete een matte afwerking, met aan de bovenkant een glanzend stukje waar de cameralens en led-flitser in zitten. Het oogt niet per se nieuw in vergelijking met de Pixel 2 XL, maar de behuizing voelt door het glas wel wat luxer aan.

google pixel 3 xl preview

Het glas maakt de Pixel 3 ook wat fragieler, maar zorgt ook de telefoon nu draadloos opladen ondersteunt. Een fijne feature, al heeft Google voor wat gekke beperkingen gekozen. Zo kan de smartphone snel draadloos opladen (met 10 Watt), maar alleen met Googles eigen Pixel Stand van 79 euro. Gebruik je een andere draadloze oplader, dan gaat opladen met maximaal 5 Watt en dat is nogal traag.

Je kunt er bijna niet omheen, maar de Pixel 3 XL heeft een notch. De inkeping is vooral wat dieper dan bij andere toestellen, en zorgt daarom online voor veel ophef. Er wordt een flinke hap uit het scherm genomen, en eerlijk is eerlijk: het oogt wat knullig. Het scherm is wel iets gegroeid naar 6,3 inch, heeft een resolutie van 2960 bij 1440 pixels en ziet er goed uit.

Snelle hardware en vlotte vingerafdrukscanner

Wat interne hardware betreft is de Google Pixel 3 XL een vlaggenschip zoals er in 2018 al veel van zijn verschenen. Onder de motorkap zit een Snapdragon 845-chip, 4GB RAM en 64GB opslag. Niets bijzonders dus, al is de hoeveelheid werkgeheugen wat karig. Veel vergelijkbare toestellen hebben 6GB RAM (of zelfs 8GB, zoals de OnePlus 6T), en de beperkte hoeveelheid RAM zorgt op de Pixel 3 XL al voor wat problemen.

Hoewel ik tijdens mijn korte periode met de smartphone niet tegen fouten ben aangelopen, zijn er online verhalen te vinden dat multitasken niet helemaal lekker gaat. Gebruikers melden bijvoorbeeld dat Spotify stopt met afspelen zodra de camera een paar foto’s maakt. Google heeft hier inmiddels op gereageerd en komende de komende weken met een patch om deze fout op te lossen.

google pixel 3 xl preview

Ontgrendelen gaat met de vingerafdrukscanner, en die zit – net als bij vorige Pixel-telefoons – aan de achterkant. De scanner werkt lekker vlot, is snel ingesteld en zit op een fijne plek. Wel vind ik het wat jammer dat Google geen goede gezichtsherkenning heeft ingebouwd, terwijl veel concurrenten, zoals de Huawei Mate 20 Pro en iPhone XS, dit wel bieden.

Verder is de accucapaciteit met 3430 mAh iets geslonken: de Pixel 2 XL had een 3520 mAh-accu. Hoewel we de smartphone langer moeten testen om iets te kunnen zeggen over de accuduur, gaat de Pixel 3 XL volgens andere media een volle dag mee. Niet heel bijzonder dus, maar wel voldoende.

Android Pie in volle glorie

Eén van de grote pijlers van Googles Pixel-lijn is logischerwijs de software. De Pixel 3 XL draait op een volledig kale versie van Android 9.0 (Pie), waarbij je als eerste Android-updates en beveiligingspatches krijgt. Het gebrek aan bloatware zorgt voor een hele fijne gebruikerservaring, en tijdens mijn korte testperiode voelde de software dan ook erg soepel aan.

Belangrijk om te weten is dat Android Pie een nieuwe gebarenbediening heeft, en deze op de Pixel 3 (XL) standaard is ingesteld. Sterker nog: in de instellingen zit geen optie meer om terug te gaan naar de traditionele navigatieknoppen.

Heb je zoals ondergetekende die gebarenbediening al langer in gebruik, dan is dit niet zo’n probleem, maar anders heb je echt een paar dagen nodig om te wennen. En zoals je in onze Android Pie review kunt lezen, is de gebarenbediening nog niet helemaal perfect.

Nog betere camera’s

Waar veel Android-toestellen zijn voorzien van (drie)dubbele camera’s aan de achterkant, houdt Google vast aan een enkele cameralens. De zoekgigant vindt de secundaire lens overbodig, omdat de functionaliteit ervan – zoals het maken van portretfoto’s met een fraai bokeh-effect – wordt overgenomen door Googles software.

De Pixel 2 en 2 XL lieten zien dat dit een prima keuze is, en de camerasoftware zo goed is dat de Google-telefoons zich met de top kunnen meten als het om foto’s gaat. Dat lijkt bij de derde generatie niet anders te zijn.

google pixel 3 xl preview

In onze review gaan we uitgebreid op de camera in, maar de eerste foto’s zien er goed uit. We zijn vooral benieuwd naar Night Sight, een functie die ervoor zorgt dat je goede foto’s kunt maken bij (zeer) slechte lichtomstandigheden. Hiervoor gebruikt Google een combinatie van algoritmes, machine learning en een lange sluitertijd.

Lees ook: zo verandert Pixel Night Sight smartphonefotografie

Ook nieuw: de dubbele camera aan de voorkant (8 + 8 megapixel). Eén camera heeft een ultrawijde lens, waardoor je meer op beeld kunt leggen. Dat is handig bij groepselfies, of als je een zelfportret maakt met een mooie natuurachtergrond. In de camera-app werkt het simpel: selecteer de frontcamera en je kunt met een simpele swipe ‘uitzoomen’.

Conclusie Google Pixel 3 XL preview

Onze eerste indruk van de Google Pixel 3 XL is positief. We zijn te spreken over het design, scherm en software, en ook de prestaties lijken dik in orde. Daarnaast is het fijn dat draadloos opladen aanwezig is en de camera verder is verbeterd.

Wel is het zo dat Google de Pixel 3 XL voor 949 euro op de markt brengt, terwijl de nodige concurrenten al voor (veel) minder te vinden zijn. Ook kiest Google er opnieuw voor om zijn telefoons niet in Nederland uit te brengen, wat het iets lastiger maakt om de Pixel 3 (XL) in huis te halen. Houd Android Planet in de gaten voor de uitgebreide review, waarin we naast de algemene prestaties ook de camera en accu aan de tand zullen voelen.

Google Pixel 3 kopen in Nederland

Als gezegd komen de Pixel 3 en Pixel 3 XL officieel niet naar Nederland, maar dat betekent niet dat de telefoons onbereikbaar zijn. Verschillende webwinkels bieden het toestel aan, al betaal je een kleine meerprijs. Het is daarnaast mogelijk om de Pixel 3 te kopen in Duitsland.

Lees verder: Zo kun je toch de Google Pixel 3 (XL) bestellen in Nederland