Toyota neemt koppositie GM over

0
545

24 april 2007

Niet alleen in de Nederlandse voetbalcompetitie is er een wisseling van de wacht gaande, ook in de autowereld is de gevestigde orde gepasseerd door een efficiënte aanvalsmachine. Toyota heeft namelijk General Motors ingehaald en is nu de grootste autoproducent ter wereld.

Toyota verkocht in het eerste kwartaal van 2007 wereldwijd 2,35 miljoen voertuigen. Dat is een toename van 9,2 procent. General Motors liet eerder deze maand weten 2,26 miljoen auto’s en lichte bedrijfswagens verkocht te hebben in de eerste drie maanden van dit jaar. Hoewel GM dus is gepasseerd door Toyota was er ook positief nieuws voor het kwakkelende Amerikaanse concern. De verkoop in het eerste kwartaal was namelijk 3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat General Motors de positie van grootste autoproducent ter wereld moet afstaan, komt niet als een verrassing. Terwijl GM kampt met tegenvallende verkopen en reorganisaties, timmert Toyota al jaren aan de weg. Zeker nu Amerikanen massaal overstag gaan voor compactere en milieuvriendelijkere auto’s doet Toyota uitstekende zaken, met onder meer de hybride Prius.