title="Google mag voorlopig weer zakendoen met Huawei: dit moet je weten" />

Michel van ‘t Klaphek

Vandaag

12:16 uur
2 min

Nieuws

De handelsblokkade tussen Google en Huawei heeft een verrassende wending gekregen. De Amerikaanse president Trump en Chinese president Xi Jinping gaan namelijk onderhandelen over een nieuwe handelsovereenkomst. In de tussentijd mag Google zaken blijven doen met Huawei.

Huawei-handelsblokkade wordt opgeheven: dit moet je weten

Dat maakte de Amerikaanse president bekend tijdens de G20-top, die momenteel plaatsvindt in Japan. Trump heeft gezegd dat “Amerikaanse bedrijven weer mogen verkopen aan Huawei.” Ook ziet de Amerikaanse regering af van het eerdere plan om extra importtarieven in te stellen voor Chinese goederen.

“Wij (Amerikaanse bedrijven – Android Planet) zijn de enige die dit soort complexe technologie kunnen maken. Ik heb daarom besloten om de verkoop weer toe te staan. Ik vind het goed dat onze bedrijven aan anderen verkopen. Deze dingen zijn niet makelijk om te maken. De getroffen bedrijven waren erg geschrokken, maar we staan verkoop nu weer toe”, aldus Trump.

title="Google mag voorlopig weer zakendoen met Huawei: dit moet je weten" />

De uitspraak is vooral relevant voor Google, eigenaar van het Android-besturingssysteem. De Chinese smartphones van Huawei draaien op deze software en dankzij de handelsblokkade kwam de toekomst van de samenwerking in gevaar. De uitspraak moet echter nog officieel beklonken worden, want momenteel staat Huawei nog op de Amerikaanse zwarte lijst van bedrijven waar niet mee gehandeld mag worden.

Volgens Trump beginnen de specifieke onderhandelingen over de Chinese telefoonfabrikant “binnenkort”. Waarschijnlijk vinden deze gesprekken vanaf aankomende dinsdag plaats. “De Huawei-situatie behandelen we op het eind. We moeten nog kijken wat we met de handelsovereenkomsten gaan doen”, verklaart Trump.

→ Lees ook onze uitleg van Huawei’s problemen: dit verandert er voor jou

Wat betekent dit voor mijn Huawei-telefoon?

Alhoewel het laatste woord nog zeker niet gezegd is, betekent dit wel dat de toekomst van Google en Huawei (voorlopig) veilig is. Telefoons van de fabrikant kunnen op Android blijven draaien, net zoals je nu gewend bent. Bovendien zou dit betekenen dat de software-ondersteuning, in de vorm van (veiligheids)updates, de komende jaren gegarendeerd is.

Al eerder gaf Huawei aan alle smartphones die momenteel in de winkel liggen en in de afgelopen tijd zijn verkocht te blijven updaten. De handelsblokkade zorgde vooral voor problemen op de langere termijn, omdat de Chinese telefoonfabrikant dan op zoek moest naar een Android-alternatief. Bovendien heeft de handelsblokkade een hoop geld gekost vanwege een gedaalde verkoop.

Lees het laatste nieuws over Huawei Blokkade op Huawei wordt omzeild door Intel en andere chipmakers (26-6) ‘Huawei kiest Russisch alternatief voor Android: dit is waarom’ (23-6) Huawei P30 review: dit zijn de belangrijkste plus- en minpunten (21-6) Deze 17 Huawei-smartphones krijgen een Android Q-update (20-6) Deze 12 Huawei-smartphones ontvangen een Android Pie-update in de zomer (19-6)